یوسی کوهن، رئیس دستگاه اطلاعاتی اسرائیل، موساد، روز جمعه با جو بایدن، رئیسجمهوری آمریکا، دیدار کرد. باراک راوید، روزنامهنگار باسابقه اسرائیلی، در گزارشی در وبسایت آکسیوس، جزئیاتی از این دیدار محرمانه را برملا کرده است.
کاخ سفید این دیدار را محرمانه نگه داشته و گزارشی در مورد آن منتشر نکرده است. شبکه ۱۲ اسرائیل، اولین رسانهای بود که از برگزاری این دیدار خبر داد. کاخ سفید هنوز نیز به پرسشها درباره جزئیات این دیدار پاسخ نداده است. آقای راوید به نقل از منبعی آگاه گفت که این جلسهای از قبل برنامهریزیشده نبوده و سفر کوهن به واشنگتن دلایل دیگری داشته است. در همان روز جمعه، آقای بایدن تلفنی با بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل، هم صحبت کرده تا در مورد فاجعه «کوه مرون» در شمال این کشور، به او تسلیت بگوید و معلوم نیست این تماس تلفنی پیش از دیدار کوهن و بایدن بوده است یا پس از آن.
دیدار کوهن با بایدن، بخشی از تلاش بیوقفه اسرائیل برای تغییر موضع آمریکا در زمینه بازگشت به برجام است و در حالی انجام میشود که مذاکرات غیرمستقیم آمریکا و ایران در وین در جریان است. به گزارش روزنامه «اورشلیم پست»، مقامات شورای امنیت ملی آمریکا هم در این دیدار حضور داشتهاند.
آقای کوهن از نزدیکان به نتانیاهو محسوب میشود و هم پیش و هم پس از جلسه با بایدن، با نخستوزیر صحبت کرده و با هماهنگی نزدیک با او عمل میکند. آقای نتانیاهو در حال حاضر در صدر کابینهای ائتلافی قرار دارد که برخی از مهمترین سمتها در آن مثل وزارت دفاع و خارجه، به احزاب مخالف او تعلق دارد.
آقای کوهن روز جمعه به همراه گیلاد اردان، سفیر اسرائیل در واشنگتن، با آنتونی بلینکن، وزیر خارجه، آمریکا، دیدار کرده بود. به گفته منابعی که با رسانههای اسرائیلی صحبت کردند، اسرائیلیها در آن دیدار از «نگرانی عمیق» خود راجع به اقدامات هستهای ایران خبر دادند.
دیدار اسرائیلیها باعث نگرانی مقامات جمهوری اسلامی نیز شده است. روزنامه انگلیسیزبان «تهران تایمز» که نزدیک به سپاه است، روز شنبه گزارشی با عنوان «قلدری سنتی اسرائیلیها» منتشر کرد و در آن به سفر کوهن و سایر مقامات امنیتی اسرائیل مثل تامیر هیمان، رئیس دستگاه اطلاعاتی ارتش و مئیر بن شابات، مشاور امنیت ملی، به آمریکا پرداخته است. در این گزارش میخوانیم: «اسرائیل هر چه در توان داشته، برای کشتن برجام به کار برده است؛ از نشان دادن شواهد «جدید» در مورد تقلب ایران در تعهدات برجامی گرفته تا فشار بر امریکا و طرفهای اروپایی توافق برای نپیوستن به آن.»
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
آقای بن شابات، چند روز پیش در واشنگتن با همتای آمریکاییاش، جیک سالیوان، دیدار کرده بود. به گزارش رویترز و به نقل از منابع آگاه، اسرائیلیها در این دیدار، بر «آزادی عملیاتی» خود در رابطه با ایران تاکید کردند.
ند پرایس، سخنگوی وزارت خارجه، روز پنجشنبه به خبرنگارها گفت که آمریکا پیش و پس از هر دور از مذاکرات هستهای، به اسرائیل در مورد آن گزارش میدهد. او گفت: «در طول این مذاکرات نیز در حال مشورت با آنها هستیم.»
برخی گزارشها خبر میدهد که تلآویو و واشنگتن توافق کردهاند که در موضوع ایران، اختلاف خود بر سر برجام را از همکاریهای خود در سایر موارد، جدا کنند.
به نظر میرسد اسرائیلیها میخواهند که در صورت بازگشت بایدن به برجام ، برای فناوریها و پروژههای ایران، محدودیتهای وسیعتری گذاشته شود.
الی کوهن، وزیر اطلاعات اسرائیل، در گفتوگو با خبرگزاری رویترز در روز پنجشنبه، با لحنی تهدیدآمیز هشدار داد که اگر آمریکا و سایر کشورها با تهران به یک «توافق بد» برسند، این مسئله میتواند به جنگ منجر شود. او گفت: «توافق بد، منطقه را وارد جنگ میکند.»
در چند روز آینده گروهی از مقامات آمریکا عازم خاورمیانه میشوند تا با کشورهای متحد خود در این منطقه، دیدار کنند. آقای پرایس گفت: «شماری از مسائل مهم مربوط به امنیت ملی آمریکا و تلاشهای مداوم برای کاهش تنشها در خاورمیانه» از موضوعات اصلی این سفر خواهد بود. او افزود: «بهتر است اضافه کنم که این هیئت به یک موضوع خاص معطوف نیست و قطعا تنها به ایران یا هر آنچه از مذاکرات وین نتیجه شود، محدود نیست.»
عباس عراقچی، معاون وزیر خارجه و مذاکرهکننده ارشد هستهای ایران، روز شنبه گفت که تهران بر اساس توافقهای کنونی که در وین به دست آمده انتظار دارد تحریمهای آمریکا بر بخشهای نفت، بانکداری و بیشتر نهادها و افراد، لغو شود. این موضوع در زمان استراحت شش روزه در مذاکرات اعلام شده است اما روایت آقای عراقچی را دیپلماتهای روسیه و کشورهای غرب اروپا که در مذاکرات حضور داشتند، تایید نکردهاند. وزارت خارجه آمریکا هم هنوز به این روایت واکنشی نشان نداده است.
در بیانیه مشترک دیپلماتهای بریتانیا، فرانسه و آلمان چنین میخوانیم: «کارهای بسیاری باقی مانده و زمان، اندک است. با توجه به این شرایط، امیدوار بودیم که این هفته پیشرفت بیشتری میداشتیم.»
یک مقام اسرائیلی، شنبه شب به «اورشلیم پست» گفت: «حکومت ایران تنها زمانی تن به سازش میدهد که با فشار روبهرو شود. البته که خواست آنها این است که تحریمها لغو شود و اگر این اتفاق زودتر از موعد بیفتد، امکان استفاده از اهرم قدرت برای سوق دادن ایران به سوی از میان بردن زیرساختهای هستهای این کشور، عملا از میان میرود.»
توافق بین مقامات جمهوری اسلامی و آژانس بینالمللی انرژی اتمی درباره نظارت بر فعالیتهای هستهای ایران، کمتر از یک ماه دیگر یعنی روز ۲۱ مه، به پایان میرسد و امید دو طرف این است که تا پیش از آن روز، به توافق برسند؛ اما در بیانیه اروپاییها میخوانیم: «هنوز در مورد حیاتیترین مسائل به درک مشترک نرسیدهایم. موفقیت به هیچ وجه تضمینشده نیست اما غیرممکن هم به نظر نمیرسد.»
آقای سالیوان هم روز جمعه گفته بود که مذاکرات در «نقطهای مبهم» قرار دارند و معلوم نیست بازگشت به برجام ممکن باشد یا نه.
میخائیل اولیانوف، سفیر روسیه در آژانس، نیز پس از آخرین جلسه مذاکرات و پیش از استراحت شش روزه، گفت: «در روزهای آینده انتظار نقطه عطف نداشته باشید.»